11 tips voor het fotograferen van je kerstboom.

Wil je graag mooie foto’s maken van je kerstboom, maar weet je niet goed hoe je dit kunt aanpakken?

Ik weet dat er veel mensen zijn die wel een poging doen om een mooie foto van de kerstboom te maken maar dat het resultaat soms (of vaak) tegen valt.

Ik geef toe dat het maken van een mooie foto gemakkelijker lijkt dan dat het is.

Inmiddels heb ik al meer dan 20 jaar ervaring in de fotografie en dus weet ik wel hoe je het kunt aanpakken. In dit blog deel ik graag een 11 tips met je zodat jij straks kan gaan schitteren met een mooie kerstgroet.

Tip 1: In het donker.

De lampjes in de boom komen het mooiste tot uiting als het donker is. Zet je kerstboom daarom niet overdag op de foto en zet je lampjes aan als je de foto maakt. Speel met je instellingen van je camera en kijk wat voor effect ze hebben op je beeld.

Tip 2: Gebruik geen flitser

Flitslicht is hard en geeft vaak lelijke schaduwen. Als je tijdens de fotografie van je kerstboom gebruik maakt van je flitser dan flits je bovendien ook de mooie sfeer weg.

Tip 3: Maak gebruik van een statief.

In het donker is het lastig om een scherpe foto te maken. Als je met de camera in de hand een foto maakt heb je snel kans op een bewogen foto. Een statief is in deze situatie een handig hulpmiddel om zo bewegingsonscherpte te voorkomen. Heb je geen statief maak dan gebruik van een stevige ondergrond waar je de camera op laat steunen.

Tip 4: Gebruik de zelfontspanner.

Door het gebruik van een zelfontspanner zal de camera niet bewegen tijdens het maken van de foto. Op deze manier creëer je een scherpe foto. (Ook veel mobiele telefoons beschikken over een zelfontspanner).

Tip 5: Let op de achtergrond.

Haal spullen die storen of in het beeld staan en die er niet toe doen weg. Op deze manier maak je een rustig beeld en dit zal de sfeer zeker ten goede komen.

Tip 6: Maak meerdere foto’s.

Speel met je instellingen en maak meer dan 1 opnamen. Bekijk later de gemaakte beelden op je gemak. Maak vervolgens een mooie selectie en sla de beelden goed op.

Tip 7: Denk aan de details.

Vaak maken we overzichtsfoto’s en vergeten we de details. Maar juist door ook de details op de foto te zetten creëer je een veel spannender beeld. Later kan je de detailfoto’s ook nog verwerken in bijvoorbeeld een collage.

Tip 8: Let op de compositie.

Niet alles hoeft in het midden van het beeld te staan. Soms kan het plaatsen van je onderwerp uit het midden van je beeld een veel interessanter beeld opleveren.

Tip 9: Betrek de kinderen erbij.

Het is leuk om de kinderen voor de kerstboom te laten poseren. Ook is het leuk om juist een aantal onverwachte foto’s van je kinderen te maken. Laat de kinderen bijvoorbeeld spelen met de kerststal en maak zonder dat ze het door hebben een aantal foto’s.

Tip 10: Speel met je standpunt.

Heb je een niet zo’n hele grote kerstboom? Laat je boom groter lijken door de boom iets van onderaf op de foto te zetten. Wil je dat je boom juist kleiner lijkt? Fotografeer dan de boom van iets boven af. Speel er mee en kijk wat het voor effect heeft.

Denk ook aan je standpunt als je de kinderen in beeld brengt. Zitten de kinderen op de grond? Zak dan zelf eens door je knieën om zo je standpunt te verlagen. Op deze manier zie je veel meer van de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen in beeld. Dit geeft vaak een veel interessanter beeld.

Tip 11: Maak een kerstgroet.

Als je dan een mooie foto heb gemaakt komt hier de laatste tip.

Maak van je mooiste foto’s een kerstgroet en stuur deze op naar je familie en vrienden. Er is niets zo leuk om je familie en vrienden te verassen met een zelfgemaakte kerstgroet! Ik weet zeker dat je leuke reacties gaat krijgen.

Zelf bewaar ik de zelfgemaakte kerstfotokaarten die ik van vrienden en familie ontvang zorgvuldig. Elk jaar als ik de doos met kerstspullen van zolder haal dan komen de oude foto’s en kaarten ook weer tevoorschijn. Dan ga ik er weer eens goed voor zitten. Ik bekijk alle foto’s en kaarten aandachtig en ik haal herinneringen op.

Vind jij het ook zo heerlijk om de oude foto’s te bekijken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven